Έχεις παρατηρήσει πόσες παγκόσμιες ημέρες υπάρχουν;
Χτες για παράδειγμα ήταν παγκόσμια ημέρα ποίησης και παγκόσμια ημέρα μηδενικών διακρίσεων. Υπάρχουν παγκόσμιες ημέρες πιο σημαντικές και έχουν κατοχυρωθεί και ημέρες, ας μου επιτραπεί η έκφραση, πιο χιουμοριστικές.
Η απορία μου είναι η εξής: ποιος τις σκέφτεται αυτές τις ημέρες και κυρίως γιατί;
Δε λέω, υπάρχουν παγκόσμιες ημέρες που έχουν μια σημαντική ιστορία πίσω τους, όπως είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και άλλες που με τον καιρό έχουν γίνει σε όλους γνωστές και είναι πολύ σημαντικές, όπως είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS (1η Δεκεμβρίου).
Υπάρχουν κι άλλες, όμως, που πραγματικά είναι να απορεί κανείς. Δεν ξέρω αν έχεις ακούσει την Παγκόσμια Ημέρα της Μπριζόλας! Ε, αυτή την ημέρα μπορώ να τη δικαιολογήσω μόνο στο πλαίσιο μιας κοινωνίας αποκλειστικά χορτοφάγων που καθιέρωσαν αυτή την ημέρα, ώστε μία φορά το χρόνο να μπορούν να τσικνίζουν! Και αυτή η ημέρα καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ μετά από μία έμμονη ιδέα ενός Αμερικάνου ραδιοφωνικού παραγωγού! Γιορτάζεται στις 14 Μαρτίου και ίσα που προλαβαίνεις πριν έρθει η 20η Μαρτίου που είναι η Ημέρα Αποχής από το Κρέας!
Υπάρχει η Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας που καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουαλέτας, όπου συμμετείχαν πανεπιστημιακοί, υγιεινολόγοι, σχεδιαστές τουαλετών και άλλοι. Σκοπός, λέει, είναι να ευαισθητοποιηθούμε και να διεκδικήσουμε καλύτερες τουαλέτες! Δεν είναι αστείο, καθώς ο μέσος άνθρωπος επισκέπτεται την τουαλέτα 2.500 φορές το χρόνο!
Η λίστα είναι πολύ μεγάλη και δε θέλω να σε κουράσω… Έψαξα, όμως, λίγο πώς βγαίνουν αυτές οι ημέρες. Εκτός από τον ΟΗΕ και διεθνείς οργανισμούς, όπως η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ή η UNESCO, μπορείς κι εσύ να κάνεις τη δική σου ημέρα. Η διαδικασία είναι σχετικά απλή. Φτιάξε μία παγκόσμια ένωση, μία παγκόσμια οργάνωση και επικεντρώσου σε έναν και μόνο στόχο. Φτιάξε μια ανακοίνωση και μοίρασέ την μέσω Ίντερνετ παγκοσμίως, ώστε να συλλέξεις όσο περισσότερες υπογραφές μπορείς.
Στη συνέχεια μπορείς να απευθυνθείς στα Ηνωμένα Έθνη, να υποβάλεις αίτηση και να απαιτήσεις την καθιέρωση της Ημέρας. Όσο πιο κοινά αποδεκτό σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το θέμα, τόσο πιθανότερο είναι να πετύχεις να καθιερωθεί η Ημέρα σου. Ακόμη, όμως, κι αν δεν γίνει δεκτό το αίτημα από τον ΟΗΕ, μπορείς μέσω της παγκόσμιας οργάνωσής σου, που πρέπει να έχει νόμιμο καταστατικό και ικανά μέλη σε διάφορες χώρες, να κυκλοφορήσεις μια ανακοίνωση με την οποία θα ενημερώνεις τους πάντες πότε γιορτάζεται η συγκεκριμένη ημέρα και απλά να τη γιορτάζουμε!
Σήμερα δε θα σε αφήσω έτσι. Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα νερού.
Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό (World Water Day) καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 1992, που όρισε την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.
Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού για το 2022 αναφέρεται στα υπόγεια νερά και τη σημασία τους στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ:
Το Νερό, ο επονομαζόμενος και λευκός χρυσός, πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένος στον πλανήτη.
2.1 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς ασφαλές νερό στο σπίτι.
Ένα στα τέσσερα δημοτικά σχολεία δεν έχουν πόσιμο νερό με τους μαθητές να χρησιμοποιούν μη ασφαλείς πηγές ή να διψούν.
Περισσότερα από 700 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε μέρα από διάρροια που συνδέεται με το μη ασφαλές νερό και την κακή υγιεινή.
Το 80% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν μη ασφαλείς πηγές ύδατος ζουν σε αγροτικές περιοχές.
Οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι υπεύθυνα για τη συλλογή νερού σε οκτώ στα δέκα νοικοκυριά, που δεν διαθέτουν νερό στο σπίτι τους.
Πάνω από 800 γυναίκες πεθαίνουν κάθε μέρα από επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.
Για τα 68,5 εκατομμύρια άτομα που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, η πρόσβαση σε ασφαλείς υπηρεσίες ύδρευσης είναι ιδιαίτερα προβληματική.
Περίπου 159 εκατομμύρια άνθρωποι συλλέγουν το πόσιμο νερό τους από τα επιφανειακά ύδατα, όπως λιμνούλες και ρυάκια.
Περίπου 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι – σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού – βιώνουν έντονα την έλλειψη νερού για τουλάχιστον ένα μήνα του έτους.
700 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν λόγω έντονης λειψυδρίας έως το 2030.
Οι πιο πλούσιοι λαμβάνουν γενικά υψηλά επίπεδα υπηρεσιών ύδατος με (συχνά πολύ) χαμηλό κόστος, ενώ οι φτωχοί καταβάλλουν πολύ υψηλότερη τιμή για μια υπηρεσία παρόμοιας ή μικρότερης ποιότητας.
(Πηγή: https://www.sansimera.gr)